• Bethesda Specialist Clinic

懷孕🤰🏻媽媽就要忍受腰背痛嗎?

筆者 - 林嘉莉醫生 - 骨科專科醫生

Author - Dr. Karry Lam - Specialist in Orthopaedics & Traumatology


十個懷孕嘅準媽媽,有七個以上會遇上腰背痛嘅情況。懷孕晚期,個肚「鑼」咁大,重心向前移,增加腰背肌肉的壓力,容易疲勞疼痛。


但早期,中期也會痛的。懷孕早期好多時因為之前已有腰痛經歷,或是身體有過重嘅情況,加上荷爾蒙改變,心理,生理影響下,較容易會患上腰背痛。


有時候痛起上嚟,坐又痛,瞓底又痛,行又唔行得遠,大大減低懷孕時的喜悅。


但懷孕期間,如非必要,都唔建議食止痛藥,怎麼辦呢?唔通要痛到生為止?

這個時候,就係老公出場嘅好時機,粗重野可以交比老公做,又或者乘機嗲下老公做下按摩,舒緩一下。💆🏻‍♀️


其次要注意身體姿勢,盡量避免着高踭鞋,亦可以選擇適合嘅托腹帶幫助減輕壓力。運動方面,可以選擇啱自己嘅運動,例如游水🏊🏻‍♀️,瑜珈🧘🏻‍♀️,伸展運動等。最後,瞓覺時盡量側睡,在兩膝之間墊一個枕頭,亦有效減輕腰部壓力,緩解疼痛。


如果生完BB之後仲有痛,當然要搵骨科醫生做個詳細檢查。


順便祝各位媽媽懷孕生產過程順利。


#腰背痛 #懷孕 #媽媽 #媽媽唔易做 #懷孕腰痛 #有苦自己知 #偉大的母親

#骨科專科醫生 #女骨科醫生




如果你的朋友也有這樣的毛病可以按 share 分享給他們。如果你有任何疑問也可以send 個message 到我們的inbox哦。

16 次瀏覽0 則留言
 

Clinic Contact 2448 1000

Emergency Contact / WhatsApp 9651 2500

©2019 by Bethesda Specialist Clinic Limited. Proudly created with Wix.com